De kracht van online video: 16 tips

leestijd 7 minuten
22 augustus 2023

Eigenlijk is er sinds de jaren ‘60 niets veranderd.

In die tijd kwamen alle kinderen bij elkaar om ’s avonds de nieuwste, vijf minuten durende aflevering van de Fabeltjeskrant te kijken. De ‘beeldbuis’ met een scherm van 50 bij 50 centimeter stond alleen bij hen die zoiets kon betalen in huis.

Inderdaad: zelfs toen er nog nauwelijks video was, was het al een razendpopulair type content.

Zowel in de jaren ‘60 als nu is het de logische volgende stap in de manier waarop we content consumeren. Kranten en tijdschriften waren toen de normaalste zaak van de wereld. Video nog niet. En een paar jaar geleden ontdekten we ineens hoe eenvoudig het was om zélf content te maken. En potverdrie, die content kunnen we ook gewoon zélf verspreiden op blogs en social media. Dat leidde tot een flinke terugval van abonnees van kranten en tijdschriften.

Nu is de televisie het volgende slachtoffer. Want we hebben online video kanalen zoals YouTube, en we worden er steeds beter in.

Volgens Cisco is video straks verantwoordelijk maar liefst voor 80% van het wereldwijde internettraffic (tweet!).

Dit artikel is een verslag van één van de presentaties die gegeven zijn tijdens 3XE Digital in Dublin.

Vaker verslagen lezen van de grootste en beste online marketing evens van Europa? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!

De uitdaging

Oké, niet alles is hetzelfde sinds de jaren ‘60. Er is één (best wel) groot verschil.

Wat een verschil tussen toen en nu!

Ooit was bereik zeer schaars, en was er genoeg aandacht.

Nu is er nauwelijks meer aandacht, maar barst het van het content kan en/of wil bereiken.

Jammer maar helaas; tijden veranderen. Video’s zijn niet meer hot, puur alleen omdat het video’s zijn. Al jaren niet meer. Je moet echt kwaliteit maken, zeker als je daarin, op een subtiele manier, je oplossing of merk onder de aandacht brengt.

De kansen

Gelukkig maakt de huidige technologie het steeds makkelijker om mensen binnen een specifieke doelgroep te bereiken. De doelgroep versnippert zich, en we weten ook steeds meer over de interesses van die consument.

Een perfect voorbeeld daarvan is Netflix. Ook al heb je hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd als ik; jouw Netflix omgeving ziet er waarschijnlijk toch heel anders uit dan die van mij.

YouTube marketing: voor alle leeftijden?

Alleen de jeugd kijkt veel video’s op YouTube.’ – Fout!

Onderzoek gepubliceerd door Google — YouTube’s moederbedrijf — zelf, bewijst dat YouTube video’s alle leeftijden bereiken.

Iedereen houdt van YouTube!

Natalie O’Keeffe, Business Development Manager bij Google, zegt zelfs dat je met video’s op YouTube voor 93% je doelgroep kunt bereiken. Hiervan heeft maar liefst 95% zijn geluid aan staan.

En dat is waarom online video vandaag de dag tóch een onmisbaar onderdeel van je marketingplan is. Je bereikt er je doelgroep mee, vertelt het juiste verhaal, en zet ze aan tot actie.

Het is daarbij wel heel belangrijk dat je direct interessant bent voor je doelgroep. Als je niet binnen een seconde of vijf laat zien waarom jouw video interessant is, ben je je kijker kwijt.

Adverteren op YouTube is inderdaad een hele goede manier om je doelgroep op een visuele en aantrekkelijke manier te bereiken. Maar wat veel adverteerders fout doen — omdat het een hele ouderwetse manier van adverteren is -, is mooi verwoord door Graig Davis (Chief Content Officerbij J. Walter Thompson):

“We need to stop interrupting what people are interested in and be what people are interested in.” (tweet!)

Deze uitspraak wordt onderbouwd door Bradley Vines, een onderzoeksprofessor die werkt voor het toonaangevende onderzoeksbureau Nielsen. Tijdens Marketingfest in Praag in november 2017 toonde hij, de Director Neuroscience afdeling Europe, de volgende grafiek:

De creativiteit van je campagne is waar je het meeste aan hebt!

De creativiteit van je campagne is dus het allerbelangrijkst van je advertentie. Gevolgd door het bereik en de zichtbaarheid van je merk.

Pak die 5 seconden tijd die je hebt voor je advertentie dus met beide handen aan. Zorg dat jouw content interessant is!

Krachtige online video maken: 16 tips

Wil je je merk meer onder de aandacht krijgen binnen YouTube? Dan heb ik 16 tips voor je, die ik heb gekregen van Natalie O’Keeffe van Google. Die 16 tips zijn onder te verdelen in 4 categorieën, en kunnen we het ABCD’tje voor creatieve én effectieve YouTube content noemen.

  • Het is van ontzettend groot belang dat je binnen de eerste 5 seconden van je video voldoende aandacht trekt. Zorg ervoor dat de verhaallijn direct kenbaar is, en dat de doelgroep denkt: ‘hé, maar dit wil ik afkijken!
  • Laat mensen zien in je video. Of die persoon bekend of onbekend is, maakt eigenlijk niet eens zoveel uit. Als de doelgroep zich maar herkent in dat type persoon.
  • Ga je muziek gebruiken? Denk hier dan echt goed over na. Er is geen duidelijke correlatie tussen het gebruik van muziek, en het succes van je advertentie. Muziek hoeft dus niet altijd beter te zijn.
  • Test verschillende soorten video’s om te zien wat het beste werkt. Kijk hierbij vooral naar de gemiddelde kijktijd per video. Wat spoort mensen aan te blijven kijken?

  • Denk eerst eens goed na over het doel van je advertentie. Wil je dat je doelgroep je merk onthoudt? Focus je dan op de aanwezigheid van je merk, product of dienst. Focus je je meer op conversies, dan is een langere kijktijd van belang.
  • Product placement is de allerbeste manier om je product of dienst te verwerken in je advertentie.
  • Zorg ervoor dat je je merk binnen de eerste 5 seconden toont. Maar wel op een natuurlijke manier! Zo weet je zeker dat je merk goed onthouden wordt door de doelgroep. Don’t put it in their face.
  • Wil je een brand lift realiseren? Laat je merk dan ook nog via de audio een keer horen.

  • Zorg ervoor dat de kijker langer naar je advertentie kijkt. Dit zorgt voor meer bekendheid van je merk, en brengt iemand eerder naar de overwegingsfase.
  • Creëer een emotionele connectie met je kijker. Maak gebruik van humor en spanning. Pas wel op: speel in op de emotie die het beste past bij jouw merk en de boodschap die je over wilt brengen.
  • Audio gebruik je om de videocontent flink te versterken. Maar liefst 95% van de kijkers heeft zijn geluid aan staan bij het kijken van een video.
  • Maak gebruik van snelle video editing. Meerdere studies hebben aangetoond dat hierdoor langer wordt gekeken naar de video. Het maakt je video dynamischer. Zeker op mobiel!
  • Opnieuw: testen is héél belangrijk! Welke vorm of manier van emotie aanwakkeren werkt het beste voor jouw doelgroep?

  • Maak natuurlijk duidelijk gebruik van call to actions in je video. Net zoals alle vormen van content, zijn ook video’s never ending stories.
  • Wees wel duidelijk en direct over welke call to action je precies wilt. Wil je verkeer naar je website? Moeten kijkers zich abonneren? Doorklikken naar een andere video? Maak het je kijker zo makkelijk mogelijk!
  • Maak gebruik van YouTube kaarten en call-to-action overlays. Die kun je makkelijk vanuit YouTube invoeren in je video. Zo kun je de interactie met je doelgroep simpel en snel vergroten.

Online video: aan de slag!

Ga je aan de slag met online video? Slim! Onthoud wel het ABCD’tje bij het maken van je video’s:

  1. Attract: trek binnen 5 seconden meteen de aandacht van je doelgroep
  2. Brand: breng je merk op een natuurlijke manier naar voren
  3. Connect: zorg voor een emotionele band met je kijkers
  4. Direct: maak gebruik van duidelijke call to actions

Goed, je weet nu hoe je goede video’s maakt, waarin je merk, product of dienst goed naar voren komt. Nu moet je je video’s onder de aandacht gaan brengen onder je doelgroep op YouTube.

Er moet nog een hoop gebeuren.

Hoe je dat aanpakt, vertelt mijn collega Robert je in een serie van 3 blogs in totaal:

  1. Adverteren op YouTube: de basics
  2. Het opstellen van een krachtige YouTube strategie
  3. Een YouTube campagne bouwen in AdWords

Succes!

Lees meer over