Hoe maak je snel een webshop?

Veel mensen hebben het wel eens in gedachten: Het opstarten van een eigen webshop. Maar hoe begin je nu eigenlijk snel en eenvoudig een webshop. Dit artikel bespreekt de belangrijkste opties voor je. Hiervoor zijn aantal aspecten van de webshops geselecteerd, waaronder: prijs, dataverkeer & hosting, webshopdesign en SEO-mogelijkheden.

Er zijn natuurlijk honderden mogelijkheden en daarom hebben we een keuze moeten maken uit de meest besproken platformen: Mijn Webwinkel, Shoptrader, Magento Go en SEOshop.

Prijs

De eerste vergelijking is op basis van prijs. Vooral voor de startende ondernemer is prijs een belangrijke factor. Uit onderzoek blijkt dat er duidelijke verschillen bestaan tussen de verschillende webshopplatformen. Zo biedt Mijn Webwinkel een gratis online servicepakket aan. Je kan hier beschikken over alle (enigszins beperkte) diensten. Naast het gratis pakket beschikt Mijn Webwinkel ook over een premiumpakket (€19,- per maand).

Alle overige partijen bieden in plaats van een gratis dienst, een gratis proefperiode aan: SEOshop (14 dagen demo), Magento Go (30 dagen demo) en Shoptrader (30 dagen demo). In deze periode heb je de mogelijkheid om de diensten uit te proberen en om te kijken welke het meest geschikt is voor jouw producten of services. Na de gratis proefperiodes kan je alleen gebruik blijven maken van de diensten als je overschakelt naar een betaalde service. Bekijk onderstaand overzicht voor de pakketten:

Tabel 1: Prijsoverzicht

Mijn webwinkel
Pakket € per maand Opstartkosten Producten Omzetfee
Professional €19,- Geen Onbeperkt 0%
Shoptrader
Pakket € per maand Opstartkosten Producten Omzetfee
Go €22,50 €59,- 200 0%
Go pro €29,50 €79,- 2.000 0%
Go pro + €59,50 €99,- Onbeperkt 0%
Magento Go
Pakket € per maand Opstartkosten Producten Omzetfee
Get going €11,56* Geen 100 0%
Going places €19,26* Geen 500 0%
Go beyond €50,09* Geen 1.000 0%
Go anywhere €96,32* Geen 10.000 0%
SEOshop
Pakket € per maand Opstartkosten Producten Omzetfee
Starter €24,- €25,- 500 2.0%
Professional €59,- €25,- 2.500 1.5%
Business €99,- Geen 10.000 1.0%
Enterprise €249,- Geen 25.000 0.5%

* Prijzen zijn omgerekend van US Dollars naar Euro's.

Opvallend

Wat opvalt als je kijkt naar de prijsvergelijking is dat SEOshop de enige partij is die werkt met een omzetfee. Daarnaast is er een duidelijke tweespalt zichtbaar tussen een low-budget aanbieder (MijnWebwinkel) en de duurdere pakketten (Shoptrader, Magento Go en SEOshop). Bij de duurdere pakketten valt op dat je bij Magento Go, in vergelijking tot Shoptrader en SEOshop, geen opstartkosten betaalt.

Hosting

Naast de prijs is ook een goede hosting van belang. Alle partijen geven te kennen dat de hosting activiteiten goed verzorgd zijn. Zo kan je bij alle services gebruik maken van een eigen domeinnaam met gratis hosting bij één van de aangesloten partners.

Magento Go en Shoptrader maken verder onderscheid tussen het dataverkeer in de verschillende pakketten. Bij SEOshop daarentegen beschikken alle pakketten over onbeperkte bandbreedte.

Naast de hosting, kan je bij alle partijen gebruik maken van eigen e-mailadressen en e-mailsoftware.

Design

Je wilt dat je webshop er verzorgd en aantrekkelijk uitziet. Eigen invloeden mogen hier niet bij ontbreken. In het onderstaande overzicht kan je eenvoudig aflezen wat de mogelijkheden zijn per platform.

Tabel 2: Websitedesign

Platform Templates Customization Script aanpassingen
Mijn Webwinkel Ja Ja Op aanvraag
Shoptrader Ja Ja Op aanvraag
Magento Go Ja Ja Ja
SEOshop Ja Ja Ja

Magento Go en SEOshop bieden je de meest uitgebreide mogelijkheden op het gebied van webwinkeldesign. Beide partijen geven je de mogelijkheid om de HTML & CSS aan te passen. Bij Magento Go is het tevens mogelijk om je eigen JavaScript te uploaden.

Bij alle partijen is het verder mogelijk om een specifiek template te selecteren en het template aan te passen. Als je met Microsoft Office Word kan werken, dan ben je zeer waarschijnlijk in staat om zelf je webshop te bewerken. Je hebt hier verder geen technische kennis nodig, al is dat natuurlijk wel mooi meegenomen.

Online marketing opties

Naast de structuur en de vormgeving van je webshop is het ook van belang dat consumenten jouw webshop vinden. Elk platform biedt verschillende SEO services aan. Bij alle partijen (Mijn Webwinkel, SEOshop, Magento Go en Shoptrader) bevinden de SEO-opties zich binnen het pakket. Er zijn echter grote verschillen in de mogelijkheden. Zo worden bij Mijn Webwinkel, SEOshop en Shoptrader de pagina’s voor je geoptimaliseerd. In principe heb je hier geen omkijken meer naar, de pagina’s worden voor je bijgehouden. Alle partijen geven je wel de mogelijkheid om extra aandacht te besteden aan je SEO optimalisatie. Ze kunnen je in contact brengen met één van de online marketing partners of geven jou de complete vrijheid.

In het geval van Magento Go heb je grote vrijheid voor wat betreft jouw online vindbaarheid. Zo heb je de complete controle over je URL’s, title’s en meta descriptions. Dit is ideaal voor de ondernemers met een goede online marketing kennis.

Omdat de webshoppartijen vele verschillende services aanbieden geeft onderstaand overzicht je een beter beeld.

Tabel 3: Marketing services

Service Mijn Webwinkel Shoptrader Magento Go SEOshop
SEO aanpassingen mogelijk V V V V
Landingspagina's V Op aanvraag V X
Reviews mogelijk X X V V
Social media integratie V V V V
Google analytics V V V V
Affiliate marketing V X V V

 

Uit het bovenstaande overzicht kan je opmaken dat Magento Go en SEOshop de meest geschikte platformen zijn voor de ervaren internetgebruiker met de nodige kennis van online marketing. Mijn Webwinkel en Shoptrader zijn meer geschikt voor de wat minder ervaren internetgebruiker. Deze zijn hoofdzakelijk gericht op de basis, maar je betaalt daar ook minder voor (zie tabel 1).

Naast de uitgebreide standaardpakketten is het bij SEOshop, Magento Go en Shoptrader ook nog mogelijk om betaalde extensies toe te voegen en het pakket verder uit te breiden. Hierbij kan je denken aan boekhoudsystemen, extra talen of een e-mailplatform.

Beoordelingen

Als laatste volgt nog een kort overzicht per platform. Dit beschrijft de belangrijkste aandachtspunten van elk platform.

Een platform met wederom een gratis service. Dit is ideaal voor de beginnende ondernemer. Het professional pakket is niet erg duur, maar beschikt over beperkte mogelijkheden. Concurrenten als Magento Go en SEOshop zijn uitgebreider, echter is Mijn Webwinkel daardoor wel erg makkelijk in gebruik. Voor de hobbyist lijkt Mijn webwinkel een prima uitkomst te bieden. Je hebt voldoende “proeftijd” om te kijken of de webshop goed bij jou past. Het investeringsrisico is dus erg laag.

Heb je weinig tot geen ervaring met online marketing? Dan is Mijn Webwinkel een prima platform voor jou.

Een platform waarbij je kan kiezen uit drie verschillende pakketten. Alle pakketten zijn gedurende 30 dagen gratis te proberen. Shoptrader is per maand een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld SEOshop, dit heeft alles te maken met het minder uitgebreide basispakket. Bij Shoptrader kan je eenvoudig gebruik maken van add-ons waar je extra voor moet betalen. Op het gebied van SEO en online marketing heeft Shoptrader minder mogelijkheden dan concurrenten als Magento Go en SEOshop, maar deze zijn ook een stuk duurder.

Shoptrader probeert er alles aan te doen om je zo goed mogelijk te helpen bij het opzetten en het draaiende houden van je webshop. Zij onderscheiden zich met uitgebreide service mogelijkheden.

Eenvoudig opmaken van jouw design en eenvoudig aanpassingen doen aan buttons en menu’s. Hiervoor is geen technische kennis noodzakelijk. Je teksten kan je eenvoudig aanpassen net als in Microsoft Word. Beschik je wel over technische kennis dan biedt Magento Go ook een optie om de bestaande mogelijkheden aan te passen.

Ongelimiteerde product opties en erg flexibel op het gebied van SEO. Zo is het mogelijk om eigen URL’s, Meta descriptions, een sitemap en exclusieve landingspagina’s in te voegen. Op het gebied van online marketing zijn de basispakketten van Magento Go zeer compleet. Evenals als bij Shoptrader kan je gedurende 30 dagen gratis gebruik maken van de services.

Heb je ervaring met online marketing en wil je daar graag zelf je invloed op uitoefenen? Dan is Magento Go een zeer geschikt platform voor je.

SEOshop bevindt zich in dezelfde prijscategorieën als Magento Go. SEOshop rekent voor de pakketten “Starter” en “Professional” opstartkosten (€25,-) en vraagt bij alle pakketten een omzetfee (uiteenlopend van 2,0% tot en met 0,5%). SEOshop is in tegenstelling tot Magento Go een Nederlandstalig platform.

Heb je reeds een goed businessplan en ben je ervan overtuigd dat jouw product grote verkoopcijfers kan behalen? Dan lijkt SEOshop de ideale partner voor jou. Er is ontzettend veel mogelijk, van orderadministratie tot marketing- en SEO-ondersteuning. Voor iemand die thuis is in online marketing biedt SEO-shop een goede basis om jouw webshop tot een succes te maken. De diensten van SEOshop zijn 14 dagen gratis uit te proberen.

Conclusie

Van plan om een webshop te starten? Wil je eerst een goede testcase draaien, zonder al teveel te investeren? Dan zijn de bovenstaande platformen absoluut interessant. Heb je niet veel kennis op het gebied van online marketing? En prefeer je een Nederlandstalige shop? Kies dan voor Mijn Webwinkel of Shoptrader? Wil je meer mogelijkheden op het gebied van online marketing kijk dan naar Magento Go of SEOshop.

*Wix en Tictail zijn niet in de blogpost opgenomen. Fingerspitz gaat de mogelijkheden van beide platformen beschrijven in een volgende blogpost. Stay tuned!

Update

SEOshop beschikt sinds kort ook over pakketten zonder omzetfee. Dit houdt in dat het niet meer noodzakelijk is om een gedeelte van de omzet af te staan aan SEOshop. Daarnaast beschikt SEOshop over een API waardoor de mogelijkheden van het platform dichter bij een open source platform zijn komen te liggen.

Lees meer over