Video marketing in de B2B: 7 tips

leestijd 7 minuten
25 juni 2020

Video gaat een enorme impact op je resultaten hebben. Júist als je actief bent in de B2B. 59% van de decision makers zegt liever een video te kijken dan een blog te lezen, volgens Forbes.

Jij vraagt je misschien af: video, hoe past dat precies in mijn content strategie? Hoe begin ik? En wat gaat dat allemaal kosten? Dit soort vragen ga ik in deze blog voor je beantwoorden.

Relevantie en persoonlijke content is tegenwoordig een must. Met video krijg je de mogelijkheid om deze uitdaging te beantwoorden. Want video wordt weldegelijk gebruikt in het beslissingstraject. Maar liefst 65% navigeert door naar een website na het zien van een YouTube video (Single Grain, 2018).

Buiten de journey zijn er nog meer redenen waarom video een onmisbaar onderdeel is. Video’s van hoge kwaliteit zijn fantastisch voor je branding. De interactie met video’s op sociale kanalen, waaronder LinkedIn, is erg groot.

Op ons eigen LinkedIn-kanaal ligt de engagement rate met de Smart Lab-video’s steeds hoger, waardoor ook het bereik stukken hoger ligt. Abonneren op YouTube kan natuurlijk ook (en daar groeien we nu ook steeds harder!):

Video voor B2B: hoe begin je?

Menig succesvoller YouTuber zal het met me eens zijn:

You don’t have to be great to start. But you have to start to be great.

De eerste video gaan maken is belangrijker dan direct zoeken naar het perfecte format, met de perfecte kwaliteit. Je tweede, derde en vierde video kunnen alleen maar beter worden.

Raak vertrouwd met video. Ga erin geloven. Maar ga niet zomaar video’s maken om het video maken. Denk goed na over wat je wilt vertellen.

Puur kijkend naar performance is video naar mijn idee een fantastisch kanaal. Maar er zijn meer effecten die allemaal, direct of indirect, bepalend zijn:

Het effect van video

Wat je bereikt met video? Dat verschilt ontzettend. In de meeste gevallen heeft video, naast direct meetbare resultaten zoals conversie, veel neveneffecten.

Wat die effecten zijn is afhankelijk van je verhaal, je format, de kwaliteit van de video, en waar en hoe je dit distribueert.

Alle mogelijke effecten van video voor B2B organisaties op een rijtje:

  • Versterken van naamsbekendheid
  • Vergroten van aanzien en autoriteit
  • Merkvoorkeur
  • Productvoorkeur
  • Upsell
  • Customer service
  • Loyaliteit
  • Vertrouwen
  • Persoonlijke interactie

We kunnen er zelf over meepraten. Op YouTube heeft Smart Lab lang niet het aantal kijkcijfers van een gemiddelde “B2C vlogger”. Maar op bijvoorbeeld LinkedIn worden de video’s gemiddeld 600 tot 900 keer bekeken. En ondanks dat deze video’s ons geen directe conversies opleveren, dragen ze wel bij aan het merk, en de interactie met het publiek. Kijk dus verder dan alleen maar het bereik op YouTube, en direct meetbare conversies.

Video mapping

Video is een goede accelerator om je campagnes en je communicatie te versterken. Maar niet altijd.

Kijk dus naar de buyer journey en check wáár je behoefte hebt aan video. Ontdek waar je je communicatie op deze manier kan versterken, en de conversie tussen de verschillende stappen kan vergroten. Zowel kijkend naar inbound marketing als de outbound sales funnel.

Inbound video

Denk bij inbound video’s aan:

  • Awareness (See-fase): Over ons-video, video commercials, video ads, video blogs, video’s voor outreach

  • Consideration (Think-fase): Over ons-video, gated content, video blogs, product video’s, explainer video’s, case studies, webinars

  • Decision (Do-fase): Product demo’s, how to-video’s, testimonials, case studies

  • Delight (Care-fase): Welkomstvideo, bedankt-video, upsell video, video updates zoals het Nieuwsalarm

Outbound video content

Heb je een sales qualified lead (SQL) en ligt de verantwoordelijkheid om de lead te closen bij het salesteam? Of ben je actief met outbound selling?

Grote kans dat het vangen van de aandacht van deze lead een uitdaging voor je team is. Nog moeilijker is het vasthouden van die aandacht. En nóg moeilijker is het opbouwen van een relatie. Zeker als jij als verkoper wordt gezien.

Video is de oplossing. Het helpt bij het vergroten van de interactie, en het creëren van vertrouwen. De truc? Persoonlijke video’s maken en sturen. Niets werkt beter dan dat. En moeilijker is het niet: kruip achter je camera en neem op wat je te zeggen hebt, in plaats van een mailtje te sturen!

Spraakoverdracht gaat drie keer zo snel

Niemand heeft nog tijd om jouw lange mailtjes te lezen. Dus wat werkt beter? Video natuurlijk. Bovendien spreken en luisteren we drie keer zo snel als dat we lezen en schrijven. Zo doe je jezelf en je agenda dus ook nog eens een flink plezier.



7 tips voor succesvolle B2B video marketing

  1. Emotie spreekt, data niet. Dat zegt Jon Youshaei, en hij heeft hartstikke gelijk. Kun je je de laatste pie chart die je hebt gezien nog herinneren?

  2. Video marketing is science. Storytelling en de creatieve input van je video is natuurlijk super belangrijk. Maar je gaat voor resultaat. En video is wel degelijk goed voor performance. A/B-test daarom verschillende verhaallijnen en formats.

  3. Gebruik verticale video’s. Bij voorkeur in het formaat 1080×1920 (de standaard 9:16-verhouding), want dan weet je zeker dat je video het volledige mobiele scherm claimt. Zo pak je dus meer ruimte, voor dezelfde prijs. Ohja, Stories komen binnenkort ook naar LinkedIn!

  4. Keep it plain and simple. Zoek naar een structuur en houd je hieraan. Wil je iets promoten? Start dan met een hook van maximaal 3 seconden (géén bumper ad, dat valt niet op), verwerk de pijn van de kijker in de volgende 15 seconden en omschrijf de oplossing voor in de volgende 50 seconden. In de laatste 5 tot 10 seconden geef je nog een heldere call to action.

  5. Kijkers delen je video’s niet omdat het een toffe video is. Nee, kijkers delen iets omdat ze slim willen lijken. “It makes them look smart, clever or interesting,” zegt Karen X van Butterbar tijdens Growth Marketing Conference 2018.

  6. Duurder is niet perse beter. Goedkope video’s kunnen evenveel of zelfs méér resultaat opleveren. Het ligt natuurlijk aan je doel en wat je uit wilt stralen, maar het is zeker mogelijk. Het allerbelangrijkste is natuurlijk gewoon dat je een goede boodschap hebt, en dat je je publiek betrekt bij je verhaal. Kijk bijvoorbeeld naar de LinkedIn van Dave Gerhardt, VP Marketing van chatoplossing Drift. Hij filmt maar wat vaak op selfiestand: zonder perfecte setting of studio, zonder softbox, zonder microfoon. Heel snel en vluchtig. En het werkt: zijn interactie is héél hoog!

  7. Meet de juiste metrics! “Bad measurement leads top bad strategy and execution”, volgens Phil Nothingham van Wistia. Zit wat in, toch? B2C organisaties benaderen online video als een soort televisiekanaal. Het aantal views is voor hen belangrijk. Voor B2B organisaties is dat fout, want aantal views is in dat geval een vanity metric. Met andere woorden: het zegt niet zoveel over het succes van je video. Het gaat om de ROI van video die bepaalt of je succesvol bent.

Hoe maak je een succesvolle B2B video strategie?

Als je meteen ROI verwacht, ga je de fout in. Video is een onderdeel van content marketing. En content marketing heeft een assisterende waarde. Het is niet de superspits die de goals afmaakt, maar de nummer 10 die de steekpassjes geeft.

Dat is dus ook precies waar je de inzet van video op moet beoordelen.

Draait het om je merk? Kijk dan naar total watch time en engagement. Voor de buyers journey focus je je op conversieratio en micro conversies.

Zorg er ook voor dat je niet afhankelijk bent van het kanaal dat je inzet. YouTube is een fantastisch platform om je video’s op te delen, maar niet altijd het juiste kanaal voor veel bereik. 

Lees meer over