Productpagina’s: 8 tips voor betere vindbaarheid

leestijd 7 minuten
23 juni 2020

De overeenkomst tussen warme broodjes, en producten van productpagina’s die bovenaan in Google staan?

Ze vliegen over de toonbank. Bij wijze van.

Iemand die binnen Google zoekt op een term waar een productnaam of -type in zit, zit al heel ver in de funnel. Met andere woorden: hij weet al precies wat hij zoekt.

Maar liefst 70% van alle zoekopdrachten zijn long-tail zoekopdrachten. En een veelvoorkomende long-tail zoekopdracht, is dus productspecifiek.

Inderdaad, je productpagina’s zijn wat dat betreft misschien wel het belangrijkste onderdeel van je webshop. Wil je daar goed op gevonden worden? Dan is er veel werk aan de winkel.

Toch is het voor jou als webshopbeheerder niet moeilijk om hiermee aan de slag te gaan. Het meeste heb je namelijk al voor handen.

Ik heb 8 tips voor je, waar je direct mee aan de slag kunt gaan:

#1: maak je eigen, unieke content

Laten we aftrappen met de belangrijkste tip:

Wat je ook doet, gebruik nóóit de content die is aangeleverd door een leverancier.

Waarom? Als jij toegang hebt tot de content van een leverancier, hebben al je concurrenten dat ook. En Google straft het gebruik van duplicate content genadeloos af.

Niemand kent je markt en je doelgroep beter dan jijzelf. Dus wie kan het beste relevante content schrijven, die aansluit bij de wens van de doelgroep? Inderdaad, jij.

Het voordeel dat je hebt, is dat verbazingwekkend veel bedrijven slechte, of zelfs helemaal geen productinformatie bieden. Grijp die kans!

Enkele tips voor het schrijven van goede content:

  • De bezoekers van je webshop zijn scanners. Maak je pagina dus scanbaar: de belangrijkste informatie, op de meest logische plek. Onderverdeel de specificaties bijvoorbeeld in een tabel, om het extra overzichtelijk te maken.
  • Niemand houdt van grote, lange blokken tekst om te lezen. Gebruik “enters” tussen je tekst door; witregels dus.
  • Gebruik de belangrijkste keywords. Logisch, maar overdrijf er niet in. Je tekst is bedoeld voor lezers, niet voor zoekmachines. Gebruikerservaring heeft de hoogste prioriteit. Bovendien heeft het veelvuldig gebruiken van keywords (“stuffing” in jargon) al lang geen zin meer: het algoritme kijkt hier dwars doorheen.
  • De beste lengte voor webteksten? Tussen de 200 en 300 woorden. Zorg er wel voor dat je tekst relevant blijft. Noem de belangrijkste eigenschappen in de eerste 60 tot 80 woorden. De rest verstop je onder een ‘Meer’-knop, of een anchorlink.
  • Goed om te weten: hoe duurder of onbekender het product, hoe meer informatie je lezers willen. Stel: wat zou je als eerste willen weten, voordat je het koopt?
  • Schrijf kort en actief. Vermijd woorden als ‘zouden’, ‘kunnen’ en ‘zullen’. Dus niet: we zullen je helpen met… Maar wel: we helpen je met
  • Houd de juiste tone of voice aan, en houd het consistent.
  • Als je kan: link naar andere, relevante content op je website.

#2: vul productattributen in

Wat zijn de belangrijkste filters voor je productcategorieën? Als je producten er in meerdere kleuren zijn, willen mensen daar snel en makkelijk op filteren.

Deze elementen wil je ook toevoegen aan je productpagina’s, door middel van productattributen. Denk aan attributen als afmetingen, merknaam, kleuren, prijs, maar ook populariteit.

#3: gebruik goede productafbeeldingen

Eén foto op je productpagina is zelden genoeg. Zorg ervoor dat je genoeg foto’s hebt, van goede kwaliteit en van verschillende perspectieven.

Gebruik altijd high-resolution afbeeldingen. Daarmee bedoelen we dat de kwaliteit hoog genoeg moet zijn om details te zien. Maar: grote afbeeldingen kunnen de laadtijd van je pagina flink langer maken. En dan te bedenken dat 53% al afhaakt als de laadtijd langer dan 4 seconden duurt. Een héél belangrijke SEO-pijler.

Verkoop je dure of ingewikkelde producten? Overweeg dan om een video te embedden aan je site. Goede kwaliteit video’s verrichten wonderen in de online sales.

#4: bied additionele of vergelijkbare producten

Welke producten passen goed bij elkaar? Kun je iemand een accessoire aanbieden bij het product waarin hij geïnteresseerd is? Laat deze ook zien op je productpagina. Het vergroot niet alleen je kans op cross-sell, maar ook voor het aantal pagina’s die in de sessie zitten. En dat is dan weer een belangrijke SEO-maatstaaf.

Misschien heb je ook wel een beter product op de plank liggen dan hetgeen waar de productpagina over gaat. Bied in dat geval dan ook alternatieve producten aan: zolang het relevant is voor de bezoeker, is de kans groot dat hij hier ook enigszins geïnteresseerd is.

Wil je meer tips om je conversie-aantal te verhogen binnen je webshop? Download dan de checklist, om meteen te zien waar je verbeterpunten liggen.

Nóg meer conversies?

Met deze checklist zie je in één oogopslag hoe je je webshop kan optimaliseren voor conversies!

Download de checklist!

#5: geen verrassingen!

Iemand op een productpagina, zit al ver in de funnel. Met andere woorden: zijn aankoopbeslissing is heel erg dichtbij. Niemand wilt tijdens het bestellen nog geconfronteerd worden met extra kosten. Bovendien moet het duidelijk zijn wat hij van jou als aanbieder kan verwachten:

  • Gratis verzending
  • Nu op voorraad
  • Bestel vandaag vóór 21:00, morgen al in huis
  • Enzovoorts.

#6: plaats reviews

‘Geef een review over dit product!’ Waarom zouden webshops hier zo op hameren? Simpel: het is de eenvoudigste manier is van unieke content maken. Bovendien is het natuurlijk fijn voor de bezoeker om te lezen wat de ervaringen van anderen zijn met het product.

Sommige klanten van Coolblue maken er zelfs een sport van om hun leukste reactie naar boven te tillen, door middel van de ‘like’-knop:

Vragen om reviews is dus een slimme zet. Je kunt tevreden klanten zelfs belonen: ‘schrijf een review, en ontvang een korting bij je volgende bestelling!’

#7: product-URL’s, title tags en meta descriptions

Bepaalde attributen geven het allereerste signaal aan Google om je pagina te indexeren:

  • De product-URL: waar op je webshop bevindt het product zich? Zorg ervoor dat je product wordt genoemd in de url, waarbij een spatie een streepje is (géén underscore!). De naam van het product, en in dit geval de productcode, komen terug in de URL. Dit maakt het voor Google een fluitje van een cent om te herkennen waar de pagina over gaat. Bijvoorbeeld:

  • De title tag van je pagina: zorg dat de naam van het product vóóraan staat.
  • De meta description: hoewel minder belangrijk voor Google om te indexeren, kan een sterke (en lange) meta description bijdragen aan de doorklikratio – je CTR dus. En je CTR is dan weer wél een belangrijke SEO-pijler. Oh, laat ook de naam van het product een paar keer terugkomen. Die worden dikgedrukt weergeven, dus val je extra op!

#8: denk ook aan mobiel!

De helft van alle zoekopdrachten wordt uitgevoerd op mobiele apparaten. Dat blijkt uit onderzoek van Google zelf. Het is belangrijker dan ooit om je mobiele prestaties goed op orde te hebben.

Zorg er dus voor dat de technische specificaties voor mobiele apparaten goed zijn ingesteld. Het is niet voor niets dat Google je stimuleert om de Mobielvriendelijke test uit te voeren. Zonder mobielvriendelijke pagina’s heeft niemand iets aan Google op zijn of haar telefoon.

Nóg beter scoren in Google?

Je weet nu welke factoren bijdragen aan een goede vindbaarheid van je productpagina’s. Die zijn immers ontzettend belangrijk: juist zij die al in de laatste fase van de funnel zitten, voeren productspecifieke zoekopdrachten uit.

Maar: er is meer waar je rekening mee moet houden.

De performance van je website wordt steeds belangrijker. We verwachten tegenwoordig meer van het internet: onze vragen moeten zo snel mogelijk beantwoord worden. Trage webshops worden genadeloos afgestraft: bezoekers gaan eerder weg, en dat heeft direct impact op je SEO-resultaten. Bovendien wordt snelheid een belangrijk onderdeel van het Google-algoritme.

Er zijn slimme manieren en trucs die je helpen om je webshop sneller te maken. Want een snellere webshop, betekent meer sales.

Snellere webshop? Lees deze tips!

Oh, adverteer je met je producten op Google Shopping? Dan is deze Smart Lab vast ook heel interessant voor jou!

Meer over Kristie

Op succesvolle campagnes die bijdragen aan landelijke bekendheid ben ik onwijs trots. Mooi om deel uit te maken van zoiets groots.

Kristie Beliën
Account Strateeg

Lees meer over